Pânza
Goblenurile sunt realizate pe pânză din fir de bumbac rezistent, cu beteala și urzeala de grosimi identice, ce formează o rețea de pătrate regulate. Între grosimea firelor și interspații există un raport de regularitate. Pânza a fost tratată pentru a primi rezistență.
Pânza are densitatea medie de 1,0x1,0 (100 puncte pe cmp), temele fiind astfel bine reprezentate
Ața
Ața folosită pentru coaserea goblenului este produsă din bumbac 100%, vopsită cu coloranți rezistenți.
Punctul folosit la cusut
Toate goblenurile sunt realizate cu punct clasic (petit point sau punct franțuzesc), fără noduri pe dosul tabloului.
Înrămarea
Rama tablourilor trebuie aleasă cu grijă, ținându-se cont de mai multe aspecte. Lățimea, culoarea, elementele decorative ale ramei trebuiesc să scoată în evidență frumusețea tabloului, nu să concureze cu acesta. În general, ramele indicate sunt cele în culori neutre (ex. culoarea lemnului), simple.
Dacă se dorește folosirea passepoartout-ului pentru a crea spațiu ”de respirație” unui tablou, redând tranziția între tablou și ramă, lățimea acestuia trebuie să fie în concordanță cu tabloul.
Este indicată folosirea sticlei la înrămarea goblenuilor (deși mulți consideră că diminează expresivitatea abloului) pentru ca acestea să fie protejate împotriva prafului, fumului de țigară, aburilor, etc.
Tablourile se așează pe perete la nivelul ochilor privitorului, ținându-se cont de sursele de lumină. Este de preferat a se evita expunerea tablourilor la lumina directă a soarelui.
Alte detalii de întreținere
Goblenurile nu se spală! Dacă este neapărat necesar, se șterg cu o substanță chimică (preferabil uscată) de curățat stofa. Faceți inițial un test pe un colț al goblenului.
Goblenurile nu se calcă!
Pentru a evita necesitatea curățării goblenurilor, este de preferat păstrarea acestora în condiții optime.
Alte precizări
Goblenurile de pe blog sunt păstrate pe carton, înfoliate pentru a se evita murdărirea lor. Acesta este motivul pentru care unele fotografii de pe blog au reflexe sau apar puțin în ceață. Marginile goblenurilor sunt tivite pentru a se evita destrămarea lor.
Goblenurile nu sunt înrămate. La cerere se pot livra cu ramă, ceea ce înseamnă un timp mai lung până la primirea tabloului și un preț mai ridicat.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu