Pictura în ulei reprezintă o tehnică artistică care este efectuată pe suprafețe foarte diferite, variind de la pânză, la panele de lemn și până la perete, care constă din aplicarea unui vopsele bazate pe un pigment înglobat într-un mediu de bază care este un ulei vegetal rezistent la intemperii și la acțiunea de eroziune a aerului și luminii. Cel mai frecvent ulei vegetal folosit în Europa modernă timpurie era un ulei vegetal de in. Ocazional se mai pot folosi și alte uleiuri vegetale, dintre care cel de mac sau de nuca.
Uleiul nu se usucă prin evaporare, așa cum se întâmplă în cazul majorității vopselelor diferitelor tehnici artistice bazate pe dizolvarea unui pigment într-o soluție apoasă, ci prin oxidare. Uscarea vopselelor bazate pe ulei se face până la două săptămâni, dar întreaga pictură devine destul de uscată după câteva luni, diferind după tipul de ulei folosit, tușa personală și stilul personal de acoperire a suprafeței al unui pictor anume, fiind respectiv in funcție de condițiile aerobe și de iluminare în care pictura este menținută și/sau conservată.
Profesioniștii reconditionarii operelor de artă nu consideră o pictură în ulei cu adevărat uscată până nu atinge venerabila vârstă de 60 - 80 de ani. Gradul de uscare, consistența vopselelor folosite, compoziția chimică, respectiv gradul de oxidarea al uleiului care este la baza vopselelor sunt tot atâtea elemente esențiale în stabilirea vechimii și autenticitatii unei opere de artă pictată folosind această tehnică artistică.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu